marți, 23 mai 2017

Compunere narativă pe delta Dunării.La pescuit.În excursie cu familia.

Compunere narativă pe delta Dunării.La pescuit.În excursie cu familia.

  Împreună cu familia mea,anul trecut,în luna august,am fost în vacanţă la unchiul și mătușa mea,ce locuiesc aproape de Delta Dunării,pentru o săptămână.
   A treia zi de vacanță,în timp ce mama a rămas cu mătușa acasă,eu și tata am plecat la pescuit cu unchiul,cu barca sa pe Delta Dunării.A fost foarte palpitant.După aproape o oră de parcurs delta pentru un loc cât mai bun de pescuit,motorul s-a stricat.
-Ce s-a întâmplat,unchiule?
-S-a stricat motorul,are destulă benzină,nu știu ce s-a întâmplat cu el.Îmi răspunse el.
Am rămas blocați în mijlocul apei și nu puteam face nimic.Nu aveam vâsle.Unchiul și cu tata au încercat să repare motorul cu uneltele din barcă,însă nu i-au dat de cap.Unchiul meu l-a sunat pe vecinul său să vină cu barca sa pentru a ne duce la mal.A trebuit să așteptăm deoarece vecinul unchiului nu ajunsese încă acasă de la muncă.În timp ce așteptam,ni s-a făcut foame și am mâncat sandwich-urile din ghiozdanul meu.Tot în acest timp am mai pescuit și am prins o grămadă de pești.
   În sfârșit,se auzea zgomotul unei bărci.Era vecinul și totodată prietenul unchiului,ce a venit să ne ajute.Ne-a adus la mal și când am ajuns acasă,am făcut un grătar împreună cu familia vecinului,la care vedetele erau peștii prinși în acea zi.
    

marți, 16 mai 2017

Compunere narativă sărbătoare.Ziua mamei 8 martie.primăvara.târg

                         Compunere narativă sărbătoare.Ziua mamei 8 martie.primăvara.târg

   În fiecare an,de 8 martie se organizează în comună un târg meşteşugăresc cu ocazia zilei mamelor şi a venirii primăverii,la care participă fiecare persoană.
    Peste tot sunt numai standuri.Unele sunt cu mâncare tradiţională,unele sunt cu mărţişoare şi obiecte meşteşugăreşti,iar altele sunt cu obiecte de vestimentaţie tradiţională,precum:opinci,ii,bondiţe,brâuri şi altele.În aer plutea mirosul puternic de sarmale,mici şi cârnaţi.Mergând printre standuri,mi-a atras atenţia o ie albă,cu modele florale în toate culorile şi cu un decolteu cusut cu un fir de bumbac în alb şi roşu.Costa 70 de lei,iar eu aveam doar 60.Am vrut să o iau pentru mama ca şi cadou de 8 martie.Necăjit,plecam spre casă,când m-am întâlnit cu tanti Ana,vecina mea.
-Dar gata?Pleci fără nimic?mă întrebase aceasta.
-Da,păi ce să fac?Era o ie care vroiam să o iau,dar nu am decât 60 de lei. îi răspunsesem eu.
-Aşa dar...vin-o cu mine! îmi spuse tanti Ana.
  Standul era al dumneaei.Îmi dăduse ia cu 60 de lei.Eram foarte încântat.I-am mulţumit entuziasmat şi am plecat acasă.
    Am păstrat ia ascunsă până a venit mama de la bunica.După ce i-am dăruit ia mamei,ea fiind foarte emoţionată de cadou,am făcut o felicitare şi i-am dăruit-o vecinei mele,tanti Ana,ca semn de mulţumire.

luni, 15 mai 2017

Compunere narativă excursie/tabără la munte,iarna cu şcoala

 Compunere narativă excursie/tabără la munte,iarna cu şcoala


    În vacanţa de iarnă,eu şi colegii mei de clasă am mers în excursie la munte,în Braşov,unde a locuit demult colegul meu de bancă şi totodată cel mai bun prieten al meu,Mihai.
    În prima zi am profitat din plin de pârtia amenajată special pentru ski,snowboard şi sanie,dar şi de reducerile mari la echipamentele sportive de iarnă.Eu şi prietenul meu,Mihai,ne întreceam mereu,deoarece el,era şi normal să fie mai priceput ca mine,dat faptul că era mereu pe pistă înainte să se mute la şcoala nouă,iar eu mă încăpăţânam să îl înving.Pârtia era foarte aglomerată,peste tot fiind numai oameni.Totul a fost grozav.
   În a doua zi am făcut cunoştinţă cu Alex,un băiat de vârsta noastră care a venit aici pentru patru zile.Aproape jumătate de zi toţi ne-am dat pe pârtie,până când Alex a insistat să mergem să ne dăm pe o pârtie nemarcată şi neamenajată.Eu şi Mihai i-am spus să rămână pe pârtia specială şi să nu işi asume un asemenea risc,însă el şi-a luat avânt fără ezitare.Noi,îngrijoraţi,am pornit după el.Totul era alb.Nu dădeam de Alex.
-Ajutor!strigă Alex dintr-o prăpastie de aproximativ cinci metri.
-Ce ne facem?îl întreb eu pe Mihai.
-Tu rămâi aici!Eu mă duc să chem ajutoare.spuse Mihai.
    După un sfert de oră de la plecarea lui Mihai,am început să ne îngrijorăm,când,deodată se auzea un motor puternic.Era un salvamontist pe un snowmobil,iar în urma lui,cu o viteză incredibilă,Mihai.L-am ajutat pe salvamontist să îl scoată pe Alex din prăpastie şi să îl urce pe snowmobil.Ajunşi la cabinetul medical,ne-am bucurat să aflăm că nu era nimic grav,doar o mică entorsă.