miercuri, 16 august 2017

Compunere descriptivă:La pădure,toamna.Anotimpul toamna.Peisaj natural de toamnă.

 
 Culori fioroase își încep timpuria cucerire a pădurii, asmuțite de vânturile toamnei. Toamna este însuși artistul.
  Natura își schimbă hainele verzi cu cele ruginii.În bătaia vântului,frunzele se desprind de ramurile copacilor ce le-au fost casă tot timpul acesta și valsează prin aer până când se aștern ușor pe pământul rece,formând un covor roșiatic,foșnitor,în care mi se afundă pașii.Toamna este o a doua primavară, când fiecare frunză este o floare.Bruma apleacă florile gingaşe spre iarba ofilită.Toamna pictează copacii goi cu culori ce sunt fără egal: de la galbenul pal, la roşul de foc.Gâzele plăpânde , amorţite de frig, caută adăpost, sub stratul gros de frunze uscate.Răcoarea care avansează treptat,culcă animalele în vizuini și trimite păsările călătoare în ţările pline de soare. Vântul aspru alungă cântăreţii codrului și îndepărtează frunzele de pe copaci,creând o ploaie de frunze în aer,o ploaie plină de culori.Soarele palid mai trimite câte o rază pe pământul rece şi umed.
   Toate acestea îmi fură privirea și graiul având un impact ce mă face melancolic,dar totodată plin de bucurie.

 Compunere descriptivă:Adierea toamnei.Toamna.Peisaj natural,de toamnă.

  Vacanţa a zburat ca un stol de rândunele și a sosit în caleașca aurită, toamna,cea mai darnică fiică a bătrânului an.
 Natura își schimbă hainele verzi cu cele ruginii.În bătaia vântului,frunzele se desprind de ramurile copacilor ce le-au fost casă tot timpul acesta și valsează prin aer până când se aștern ușor pe pământul rece,formând un covor roșiatic,foșnitor,în care mi se afundă pașii.Soarele se ascunde după plapuma de nori cenușii.în aer plutesc miresmele de toamnă,fiind accentuate de parfumul fin al gutuilor pufoase.Munca este în toi:câmpurile sunt pline de oameni ce adună recoltele,se culeg viile,se culeg gutuile,prunele,toate fructele toamnei și se scot și ultimele legume din grădină pentru a se putea ara.Cămările gospodinelor sunt pline ochi cu borcane în care se află dulcețuri,zarzavaturi,tocane sau compoturi,iar beciurile sunt ocupate de sticle cu vin și țuică.
  În tot peisajul acesta mirific apare o liniște apăsătoare, o liniște rece care ne prevestește venirea iernii. 

Compunere descriptivă: pădure.primăvara.natură.peisaj natural.

Compunere descriptivă: pădure.primăvara.natură.peisaj natural.

  Departe de forfota unui oraș mare si zgomotos, padurea de peste drum este o adevarată oază de liniște și încântare vizuală. E primăvara timpurie, încă n-au înfrunzit copacii, iar pamantul dezghețat de timidele raze ale soarelui este încă acoperit de covorul ruginiu așternut de toamnă.
   În primele ore ale dimineţii, razele încă timide şi reci ale soarelui se strecoară printre coroanele arborilor. Natura s-a trezit la viață:zumzetul harnicelor albine se aude în totată pădurea,păsările sparg liniștea pădurii cu ciripitul lor suav,furnicile harnice aleargă cu voioșie pe trunchiurile copacilor,fluturi de diferite culori zboară din floare în floare,iarba verde se arată timidă,iar pe aici,pe-colo se zărește și câte un ghiocel mândru.
   Copacii înalți și mândri te îmbie la o plimbare, iar liniștea pădurii este, din când in când, deranjată de-un vreasc uscat rupt sub piciorul călătorului sau de vreo ciocanitoare ce 'bate toaca" într-un copac, chemând parcă oamenii la "slujba" din tainica pădure.

marți, 15 august 2017

Compunere descriptivă:Livada bunicii.Peisaj natural.La bunici.

Compunere descriptivă:Livada bunicii.Peisaj natural.La bunici.

  Într-o zi,pe la sfârșitul lunii iunie,înainte de ora prânzului,eram în livada din spatele casei bunicii.
  Soarele își prelingea razele cu blândețe spre pământ,merele aurii se clătinau prin adierea lină a vântului.Urmăream cu admirație dansul mirific al micilor viețuitoare care își făceau cuib pe ramurile pomilor.O boare ușoară străbătea crengile copacilor,dând strălucire fructelor și răspândindu-le mireasma copleșitoare în aer.Susurul melancolic al izvorului ce străbătea livada îmi dădea un sentiment liniștitor de confort.Livada era un adevărat tablou,plin de culori vii.În mijlocul acesteia tronează câțiva meri și peri bătrâni.Sub greutatea merelor roșii și zemoase și a perelor dulci,de un galben șters,crengile pomilor gem,fiind gata-gata să se rupă.Prunele de un albastru închis atârnă pe ramuri ca niște beculețe în pomul de Crăciun.
  Niște gutâi gustoase,galbene și strălucitoare precum aurul completează peisajul plin de culori și arome al livezii.

Compunere narativă.Întoarcere în timp.Întâmplare haioasă.Vis.

Compunere narativă.Întoarcere în timp.Întâmplare haioasă.Vis.

   După o zi încărcată,plină de evenimente,m-am dus la culcare.Când m-am trezit,eram în același loc,doar că în altă zi,mai exact,cu trei zile în trecut,pe 10 februarie.
  Nu mi-am dat seama de schimbare,am luat micul dejun și am plecat la școală.Totul era la fel.Aveam acel sentiment de deja vu.Nici măcar data de pe tablă nu mi-a trezit  vreo bănuire deoarece se mai întâmpla să uităm să scriem data pe tablă.Abia lecțiile deja predate m-au făcut să-mi dau seama:m-am întors în timp,fapt ce mi-a trezit o bucurie,deoarece a treia oră trebuia să dăm test la chimie,iar eu știam deja răspunsurile.În pauză toți învățau stresați,mai puțin eu.Toți mă întrebau de ce nu îmi repet,iar eu le răspundeam că mi-am învățat tot ce trebuia acasă,la perfecție.
 A venit momentul testului.Era la fel ca cel care îl dădusem deja.Era și imposibil să nu fie așa,iar eu am ținut minte fiecare răspuns în parte.Am scris răspunsurile imediat,relaxat și mi-am predat testul.Doamna profesor,fiind uimită de terminarea rapidă a testului,l-a corectat pe loc.Am luat nota maximă.
   În acel moment aud soneria telefonului.Era un vis și trebuia să merg la școală.Un vis dulce întrerupt de realitatea amară.

duminică, 13 august 2017

Compunere descriptivă:la mare.pe plaja.vara

              Compunere descriptivă:la mare.pe plaja.vara

   Era o zi minunată și însorită de vară,cu un soare auriu care mângâia cu razele sale minunata și albastra mare,care parcă se întindea pe tot pământul,ea neavând margini.
  Razele calde și blânde ale soarelui se scufundau în adâncul mării,în care mii și mii de peștișori înotau în colo și-n coace,în care broaștele țestoase înotau lent și unde iarba de mare,lungă de un metru se legăna încet și blând,dansând parcă după cântecul păsărelelor gingașe și suave,care zburau pe văzduhul cu nori albi ca spuma.Peisajul acesta marin era așa încântător,încât nu te mai puteai opri din a te uita la el.Era o priveliște cu adevărat deosebită.La apus,soarele parcă se scufunda în apa sărată a mării,lăsând la cârmă luna.În timpul nopții dominau doar luna și stelele,care luceau precum niște mici licurici și vegheau cu atenție somnul liniștit al mării și al vietăților din ea.
   Așa este priveliștea oferită de mare,dacă începi să o admiri,nu te mai oprești nici dacă vrei.

Compunere descriptivă la munte.iarna.peisaj montan.seara.noapte.peisaj nocturn.peisaj de seară.

 Era o zi frumoasă de iarnă.Mai erau câteva ore până la lăsarea serii.Noieram pe munte.
  În jurul nostru se vedea numai zăpada neumblată.Îmi părea nespus de rău că noi stricam cu urmele noastre acel ocean imaculat,parcă din vată moale.Zăpada scânteia,mângâiată de razele blânde ale soarelui,care o scăldau în aur.Ici-colo,din zăpadă ieșeau mici tufișuri ale căror frunze erau îmbrăcate în gheață.Curând începu să ningă.Fulgii micuți și delicați valsau prin văzduh ca niște fluturi de cristal.
  Timpul trecu.Seara se lăsa cu pași repezi peste coama muntelui și picta cerul cu nuanțe frumoase de roșu.Totul parcă făcea parte dintr-un tablou.Am ajuns la un lac înghețat,precum oglinda,ce era înconjurat de brazi înalți și falnici ce își scuturau zăpada deasupra noastră.
  Noaptea ne-a gonit de pe munte,dar am plecat cu imaginea lui în suflet. 

Compunere narativă :La ora de sport/educaţie fizică.La școală.Competiție sportivă.Concurs sportiv.La fotbal. La handball.

      Compunere narativă :La ora de sport/educaţie fizică.La școală.Competiție sportivă.Concurs sportiv.La fotbal. La handball.

  La școală,într-o zi de joi,mai exact în ora de educație fizică,am ieșit organizat afară.
  Fetele jucau handball,pe când băieții jucau fotbal pe teren.După ce am făcut echipele și am ales porțile,noi,băieții,am început să jucăm.Multe întâmplări hazlii s-au întâmplat în acel meci:alunecări,căzături,lovituri cu fața și șuturi pe lângă minge.Toți ne distram foarte bine.Deși dădeam tot ce puteam și jucam pe cât se putea de bine,nu conta cine câștiga în final meciul de fotbal,deoarece ne distram extraordinr,iar fetele,de asemenea,în meciul de handball.Domnul profesor de educație fizică,reușea să supravegheze ambele echipe,iar pentru a spori competivitatea sportivă dintre echipe,a spus că trece o notă de zece echipei e câștigă meciul de handball,cât și echipei ce câștigă meciul de fotbal.
  La sfârșitul orei,când domnul profesor trebuia să treacă notele echipelor câștigătoare,ne-am dat seama că am uitat să ținem scorul datorită distracției,așa că ne-a pus tuturor nota zece. 

compunere descriptivă deşert/Egipt

                   compunere descriptivă deşert/Egipt

  Egiptul,după părerea multora,este o zonă plină de peisaje minunate care nu sunt vazute in fiecare zi de către noi,europenii.
   Peisajele sunt mirifice,dar totodată și simple,peste tot fiind numai nisip,nisip,nisip.Nisipul încins de soare te primește cu atingeri fierbinți.Aerul cald este străpuns uneori de câte o briză mai rece.Priveliștea din jurul lucrărilor egiptene,pe atât de vechi,pe atât de cunoscute(piramidele,Sfinxul,templele),este specială,făcându-te să te simți mic precum o insectă în comparație cu înălțimea acestora.Peisajele Egiptului sunt arzătoare,în care soarele predomină,sunt secetoase,pline de nisip încins,mai rar văzându-se vegetație,cu animale caracteristice locului,cum ar fi:cămila,lama,dromaderul,șarpele,scorpionul și alte animale care pot face față căldurii.
   Egiptul prezintă oamenilor o panoramă sublimă caracterizată prin mult nisip,soare impunător,vegetație puțină,faună caracteristică zonei și lucrări ale egiptenilor din vremurile de demult.  

Compunere narativă excursie in familie la mare.ce am facut in vacanta de vara.Concurs castele de nisip.Competitie

  Compunere narativă excursie in familie la mare.ce am facut in vacanta de vara.Concurs castele de nisip.Competitie


   În vacanţa de vară am plecat împreună cu familia mea la mare,la Mamaia,pentru trei zile.

  Odată ajunși,am profitat din plin de clipele avute pentru a ne bucura de soare,de nisip,de apă și de restul activităților prevăzute de acasă.În fiecare zi era organizat câte un tur,o expoziție sau un concurs.În prima zi ne-au fost prezentate cele mai mari vase,dar totodată și epavele unor vase scufundate și foarte vechi,expoziție ce a continuat și în a doua zi,dar eu și familia mea am preferat să stăm pe plajă,să ne bucurăm de soare și de apa răcoritoare.A treia zi s-a organizat un concurs de construit castele de nisip,la care a concurat și verișorul meu mai mic,ce are șapte ani,fiind pasionat de construirea lor.Noi l-am încurajat și am așteptat cu suspans răspunsul juriului.
   Până la urmă ne-am întors acasă,însă cu un trofeu și cu o tonă de fotografii de la mare.